Millefeuille sa Comté sirom, avokadom i krastavcima
Potrebni sastojci za 4 osobe...
100 g putera
250 g medenjaka, tanko isečenog
50 g Comté sira, isečenog na kriške
1 zreo avokado
1 krastavac
Jabukovo sirće
So, biber, majčina dušica
Priprema: oko 40 minuta
Zagrejte rernu na 180°C. Zagrejte puter u tiganju. Kada zapeni, ostavite da odstoji 5 minuta, pa dodajte malo majčine dušice i bibera. Kriške medenjaka poređajte na pleh sa papirom za pečenje. Premažite ih četkom sa začinjenim puterom, a zatim stavite u rernu da se suše 20 minuta. Isecite avokado i krastavac na veoma tanke kriške. Na kraju pripreme, isecite kriške medenjaka na male trouglove, a zatim slažite u „milfej“ sa kriškama Konte sira, kriškama avokada i krastavca. Posolite, pobiberite, začinite sa malo jabukovog sirćeta i uživajte!

Millefeuille sa Comté sirom, šunkom i pesto sosom
Potrebni sastojci za 6 „milfeja“...
6 kriški šunke
12 kriški hleba bez kore
12 kriški Comté sira
3 kašike pesta
Nekoliko grančica vlašca
Priprema: oko 30 minuta
Oklagijom istanjite hleb, dok ne dobijete kriške debljine 3 mm. Isecite pravougaonike hleba, otprilike 2 po kriški, zatim pravougaonike šunke iste veličine. Kašikom nanesite veoma tanak sloj pesta preko pravougaonika hleba. Stavite kriške šunke, a zatim dodajte pravougaonike Konte sira. Ponovite proces 6 puta. Zavežite svaki „Milfej“ stabljikom vlašca.

Millefeuille sa Medenjakom i Plavim sirom
Potrebni sastojci za 4 osobe...
250 g Plavog sira
250 g medenjaka
Zelena salata
Štapići za predjelo
Priprema: oko 15 minuta
Isecite medenjak na tanke kriške, a zatim na kvadrate.
Na kvadrate, stavite krške Plavog sira. Poređajte 3 kvadrata medenjaka i 3 sloja Plavog sira, naizmenično. Završite kvadratom medenjaka i stavite na njega komadić Plavog sira. Probijte svaki „Milfej“ sa štapićem za predjelo. Poslužite ih na podlozi od zelene salate.

Millefeuille sa Raclette sirom, slaninom i ruzmarinom
Potrebni sastojci za 4 osobe...
8 krompira
8 tankih kriški slanine
200 g Raclette sira
Maslinovo ulje
2 dl pilećeg bujona
2 čena belog luka
Majčina dušica, ruzmarin, so, biber
Priprema: oko 60 minuta
Krompir ogulite, pa ga isecite na vrlo tanke kriške. Na dasci isecite slaninu tako da dobijete pravilne komade. Vatrostalnu posudu premažite maslinovim uljem, pa poređajte iseckane čenove belog luka. U posudi slažite naizmenično krompir, parčiće slanine i Raklet sir. Ponavljajte postupak istim redosledom dok se posuda ne napuni. Začinite solju, biberom i pilećim bujonom. Pospite ovaj „složenac“ seckanim listovima majčine dušice i ruzmarina. Pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.

Millefeuille sa Foie Gras i Medenjakom
Potrebni sastojci za 4 osobe...
300 g Foie Gras
400 g medenjaka
10 veoma mekih suvih smokava
6 pekan oraha
1 dl Makana vina
3 prstohvata mlevenog cimeta
3 prstohvata rendanog muškatnog oraščića
1 nar ili marakuja, crni biber
Priprema: oko 40 minuta
Ostavite medenjak da se osuši na sobnoj temperaturi. Smokve prepolovite i stavite u šerpu. Sipajte Makana vino i kuvajte na laganoj vatri. Dodajte cimet, muškatni oraščić, biber. Uklonite sa vatre i ostavite da odstoji 4 sata ili više, da smokve upiju tečnost. Zagrejte rernu na 180°C. Isecite medenjak na tanke kriške. Poređajte kriške na pleh i pecite ih lagano, sa svake strane dok ne postanu hrskave. Zatim ih ostavite da se ohlade. Narežite Foie Gras na tanke kriške, 3 po osobi, a zatim sastavite 4 mala „Milfeja“, naizmenično slažući Foie Gras i medenjak, počevši i završavajući kriškom medenjaka. Na svaki tanjir stavite po jedan „Milfej“, ukrasite smokvama, krupno seckanim orasima, narom ili marakujom.

Bon appétit!